Siirry sisältöön
tyonosaajat suunniteltu
Takaisin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

blogi hyvinsuunniteltuonpuoliksitehty-1024x536
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Näin ainakin vanhan sanonnan mukaan. Onko joskus käynyt niin että haluamiasi asia on jäänyt haaveen tasolle? Vai onko itse tavoite hämärän peitossa. Oli sitten kyseessä uuden työpaikan löytäminen, kesäkunnon saavuttaminen tai unelmien matkan toteuttaminen, kokeile hyödyntää seuraavia ratkaisukeskeisiä vinkkejä oman tavoitteesi määrittelemisessä ja suunnitelman laatimisessa.

Kirkasta

Kiinnitä huomiota tavoitteen muotoiluun. Määrittele yhdessä lauseessa se mitä todella haluat tehdä. Ole konkreettinen. Käytä myönteistä tekemistä kuvaavaa ilmaisua, sillä aivosi jättävät EI-sanat huomioimatta.

Täsmennä

Mitä tämän tavoitteen saavuttaminen sinulle antaa? Rikasta mielikuvaa siitä millaista on silloin kun tavoitteestasi on tullut totta. Mistä tarkalleen ottaen tiedät saavuttaneesi tavoitteen? Miten asiat silloin ovat? Miltä sinusta tuntuu? Miltä elämä silloin näyttää?

Tarkista

Voitko itse tehdä aloitteen tavoitteen saavuttamiseksi. Jos et, unelmasi on ehkä liian suuri. Entä onko jotain mikä estää sinua saavuttamasta tavoitetta tällä hetkellä? Huomaa, että esteistä voit muotoilla uusia tavoitteita!

Resurssit

Mitä voimavaroja tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi? Kuka sinua voi auttaa? Tee itsellesi resurssilista.

Seuraukset

Mieti mitä myönteisiä seurauksia tavoitteen saavuttamisella on. Mitä positiivista se tuo elämääsi? Mitä hyötyä tavoitteen toteutumisesta on sinulle? Entä läheisillesi ja muille ihmiselle elämässäsi? Mikä on sitten paremmin? Voiko tavoitteen saavuttamisella olla jotain negatiivisia vaikutuksia? Jos ei sinulle, entä jollekulle toiselle?

Askelmerkit

Pilko tavoitteesi. Määrittele ensimmäinen askeleesi. Mistä lähdet liikkeelle? Onko tavoitteen saavuttamiseksi useampi kuin yksi tapa tai reitti? Mieti vaihtoehtoisia hyödyllisiä toimintamalleja.

Aikatauluta

Kuinka paljon tarvitset aikaa tavoitteen toteuttamiseksi? Tee alustava aikataulu. Määrittele miten ja milloin seuraat sekä arvioit tavoitteesi toteutumista. Juhlista välietappeja. Jätä pelivaraa, sillä koko loppuelämääsi et voi suunnitella kerralla valmiiksi.

Aloita!

Ja sitten se tärkein vaihe nimittäin aloittaminen. Karsi sijaistoiminnot ja tee oikeita asioita.
Mitä konkreettista teet tavoitteesi toteutumisen eteen seuraavan 24 tunnin sisään?

Kirjoittaja on tuore springhouselainen, valmentaja, kouluttaja ja ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry).